PLD ( Trudnička limfna drenaža ).

Anatomski i fiziološki gledano, PLD ( TRUDNIČKA LIMFNA DRENAŽA ) na organizam trudnice deluje mnogostruko:

1 ) Na sam limfni sistem deluje:
o drenažno (uklanjamo višak vode, molekula masti i proteina iz tkiva)
o detoksikacijski (uklanjamo metabolički otpad, višak vode, toksine, bakterije)
o stimulativno (povećava se produkcija limfocita);
2 ) Dejstvom na vegetativni nervni sistem smanjuje tonus poprečno-prugaste muskulature i dovodi do relaksacije
3 ) Poboljšava se imunološki odgovor organizma na patogene uzročnike, redovnom eliminacijom toksičnih produkata metabolizma iz organizma, čime se stimuliše brže stvaranje limfocita, zaduženih za odbranu organizma. Stepen otpornosti organizma se povećava redovnom primenom MLD

Kod trudnica se preporučuje preventivno dreniranje kvadricepsa ( komplet femoralna regija) kao I tibijalne I fibularne regije jer nakon porodjaja često dolazi do toga da već nastali venski edemi prelaze u formu limfnog edema a oni najčešće pogadjaju natekle potkolenice I zglobove.
Trudnička limfna drenaža je jako moćno oružije u rukama iskusnog fizioterapeuta za rešavanje mnogih zdravstvenih problema u prenatalnoj fazi. Glavni cilj je efikasnija eleminiacija toksina I višak tečnosti iz celog organizma, održavanje elastičnosti kože I negovanje njene svežine, pogotovu PLD koji mi radimo u našem FIZIO CENTRU, obzirm da imamo sertifikat I za ovu vrstu masaže I za standardnu grupu MASAŽA ZA TRUDNICE , tako da smo ovde dvosturko kompetentni a naše trudnice su potpuno sigurne u rukama iskusnih, školovanih fizioterapueta.