HILD (POST OPERATIVNA LIMFNA DRENAŽA)

HILD ( POST OPERATIVNA LIMFNA DRENAŽA ) se primenjuje radi brže regeneracije tkiva nakon hiruških intervencija, onkoloških stanja kao I nakon zračenja,radio-terapije, kao pomoć kod netretiranih venskih edema I sličnih izmenjenih patoloških stanja.
I nekih izmenjenih patoloških stanja..
Zato treba obavezno raditi limfnu drenažu, posebno kod pacijentkinja koje su imale operaciju dojke. Kod njih se uklanjaju limfni čvorovi u predelu pazuha, što onemogućava vraćanje limfe u krvotok. Učestalost i dužina tretmana zavise od izraženosti edema. Stanje se znatno poboljšava kada se uspostave nove limfne magistrale.

Pod normalnim okolnostima limfnim sastavom svakodnevno protiče oko četiri litre tečnosti. Limfni sastav ima ključnu ulogu za imunološki sastav tela. HILD koristi anatomske i fiziološke spoznaje o sastavu ljudskog tela. Stimuliše aktivnost limfnih vodova, obnavlja prolazak limfe na kritičnim tačkama i ubrzava metabolizam tkiva.

Ovo naročito važi za limfedeme koji se stvaraju kao posledica operacije dojke ili ginekoloških intervencija koje podrazumevaju uklanjanje limfnih čvorova u operisanoj regiji – Kod ovakvih slučajeva ne govori se samo o HLD limfnoj drenaži, već o kompletnoj dekongestivnoj terapiji koja obuhvata i bandažu specijalnim zavojima, pravila za negu kože i vežbe za brzu evakuaciju otoka.
Svaki pogrešno izveden tretman može da podigne vrednosti krvnog pritiska ili da pokrene tromb u ugroženim krvnim sudovima zato je jako bitno da ovu terapiju izvodi stručno lice ( školovani fizioterapuet) a ne neki priučeni kurs maser kome je jedini cilj brza zarada a takvih u Novom Sadu imate na pretek kao i školica za instant obuku masera.

Pojava bola, prevelikog trenja ili neprijatnosti znak je za uzbunu.

Samo pravilnim pokretima, delikatnim pritiskom i smerom dreniranja, limfna drenaža pomaže u izbacivanju limfe iz limfnih čvorova i sudova, kako bi se efikasnije eliminisali toksini i tečnost iz organizma

Ono gde nedovoljno edukovani fizioterapeuti najčešće greše, to je latentna drenaža žučne kese na koju se ne ide ciljano ali usled nedostaka prakse ili nedovoljnog poznavanja abdomenalne anatomije često prave takve greške koje za posledicu imaju ,pokretanje sadržaja žučne kese (kamenje, šljunak) i time dovode u opasnost da se začepi izvodni kanal žučne kese. Dakle, ovo nije masaža koju smete raditi u nekom frizersko-kozmetičarskom salonu već isključivo od strane edukovanog fizioterapeuta.

Naime, nakon hiruškog odstranjivanja odredjenih tkiva ( organa, delova organa, limfnih čvorova,slepog creva,dojke …) iz tela, nastaju male praznine koju ispunjava tekućina odnosno voda. Ona uzrokuje razne nepravilnosti i izbočine ispod kože koje se tretiraju HLD-om drenažom i tako se anulira višak vode iz tela I sprečava interna infekcija usled nagomilavanja toksina koje limfni system nakon same operacije nije u stanju da transportuje dalje kako bi se što pre izbac
HILD kao I POLID ( post-liposukcijska LD) , prvenstveno se preporučuje pacijentima za uklanjanje LIMF EDEMA, koji su posledica operacije ( npr. Liposukcije, deo vezna za POLID) , stanja nakon RADIOLOŠKIH TERAPIJA tj. Zračenja kao I kao pomoć kod netretiranih venskih edema.
Manuelnom limfnom drenažom sprečava se nastanak trajnih posledica u vidu ograničenja pokretljivosti ruke. Trenutno se postiže smanjenje ili potpuni prestanak bolova, otoka i osećeja nelagodnosti.

HILD ( Post operativna limfna drenaža) se posebno preporučuje u post-operativnom toku jer znatno ubrzava oporavak celog organizma. Naime, nakon hiruškog zahvata dolazi do nakupljanja viška tečnosti u vezivnom tkivu I HILD je nezamenljiv za poboljšanje hranjenja stanica kiseonikom, uklanjanje štetnih jedinjenja iz organizma, I hranjenje zdravim elementima koji se dopremaju krvlju.

Terapija počinje 14 dana nakon operativnog zahvata i provodi se svakodnevno 15 dana, kombinacijom ručne limfne drenaže I aparatne fizikalne terapije. Koji uredjaj iz aparatne fizikalne terapije će se koristiti , odredjuje fizioterapeut , shodno stanju u kome se nalazi pacijent.

KONTRAINDIKACIJE KOD DRENAŽE CREVA:
Pored opštih kontraindikacija (febrilnih stanja, infektivnih bolesti, trudnoće, tumora) I :
– Mehaničke opstipacije,
– Upalnih procesa u digestivnom traktu
– Ulcerozni colitis
– Kronova bolest
– Upala žučne kese,
– Ciroza jetre, hepatitis
– Icterus (žutica)
– Akutni i hronični pankreatitis
– Upala jajnika